Nieuws


Omgekeerde wereld - vrijdag 5 februari 2016

Officieel begint zondag het Carnaval. In de katholieke traditie ook wel Vastenavond genoemd: het eet- en drinkfestijn voordat op Aswoensdag het vasten begint. Volgens Wikipedia is carnaval antropologisch gezien een omkeringsritueel, waarin ‘maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort’.

Met carnaval even los van al die knellende banden en regels. Vermomd en gemaskerd je beschermen tegen imago-schade en volledig uit je dak te gaan. Alcohol helpt een stevig handje om je interne criticus het zwijgen op te leggen. Dat lucht even lekker op.
Hier in het Noorden merken we er niet zoveel van. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Sommigen beweren dat het een bewijs is dat we nog steeds slachtoffer zouden zijn van een strenge calvinistische moraal. De algemene indruk is dat Groningers zich niet graag anders voordoen dan ze (menen te) zijn, en vooral niet graag overdrijven. En als alles zo gelijkmatig zijn gangetje gaat, dan ziet de omgekeerde wereld er ook weer net zo gelijkmatig uit.
In Keulen zijn met Carnaval de vrouwen de baas. Dat is alleen maar leuk als in het dagelijkse leven de mannen het voor het zeggen hebben. Opmerkelijk: je mag toch verwachten dat in Keulen het verschil in zeggenschap tussen mannen en vrouwen niet zo groot meer is? Misschien wordt het tijd voor iets anders. Laten we met z’n allen eens een paar dagen de rol van Vluchteling aannemen. Wij in het kamp, en zij in ons huis. Dat is nou eens echt omgekeerde wereld!

 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >