Nieuws


Stadsklooster - vrijdag 19 februari 2016

Deze week vierde het Stadsklooster in Groningen zijn eerste verjaardag. 

Een nieuw fenomeen, geïnspireerd door de eeuwenoude monastieke traditie. Zes dagen in de week faciliteren vrijwilligers aan het eind van de middag een plek voor ontmoeting en stilte, midden in de levendige binnenstad.
Mediteren lijkt sinds een jaar of tien helemaal in. Mindfulness-cursussen groeien als paddenstoelen uit de grond. De boekhandel biedt ruime keus aan boeken en cd’s met meditatie-oefeningen.
Waar het uiteindelijk allemaal om draait, is het oefenen in het richten van je aandacht. Stilte creëren, je even afsluiten van de buitenwereld en je richten op een gedachte, een beeld, een mantra of op helemaal niks. En dat is voor ons mensen bepaald niet eenvoudig. Na een paar minuten ontdek je hoe rusteloos je hersenen zijn. Herinneringen, plannen, oordelen spoken door je hoofd. En dan zijn er die (buik)geluiden of die irritante kriebel waar je toch hoog nodig iets mee moet doen.
Meditatie is pure hersentraining, waarbij vijf hersencentra worden gebruikt. Zo’n beetje bovenop ons hoofd zitten twee centra waarmee je je aandacht kunt richten. Met een deel ergens onder je voorhoofd kun je opmerken dat je aandacht wegglipt, en in een hersenplooi zit het vermogen om die aandacht dan weer terug te halen. En je visuele cortex, achterin je hoofd, kan je aandacht verbinden met een beeld.
Aandachts-training kun je vergelijken met de balanceerkunst van circusartiesten. Als je het maar trouw blijft doen, treden er veranderingen op in je hersenen. Al na drie maanden aandachts-meditatie kunnen mensen irrelevante informatie gemakkelijker langs zich heen laten glijden, hebben ze minder last van blokkerende emoties en van fysieke pijn!

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >